|
Green-Flora - Форум за цветя Форум за цветя, информация, съвети
|
Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах!
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
vessellka Flower
|
Пуснато на: Thu Aug 29, 2013 3:57 pm Заглавие: Модерни градини / contemporary garden / и подходящи растения |
|
|
Всички градини са хубави!
Но модерните изглеждат някак си по-зрели, защото по-малко винаги е повече!
На село всичко става по-хубаво в градината, това е ясно, но не всеки има селски двор. За това за урбанистична градина се подбира всичко да е по-лесно, като за заети хора.
Този минималистичен стил не е по вкуса на всеки, но мисля, че всеки може да открие нещо за себе си в него.
Разбира се семплото не значи "без хортензии" или "без рози" :
Направи ми впечатление, че повечето "градски градини" са направени на покривни пространства или в забутани мини градски дворчета, характерното за които е високи сгради наоколо и съответно високи и непрогледни дворни стени или огради, които да създадат малко интимност и уют в тези пренаселени околности.
Това ги прави не особено светли или южно изложени (не, че няма такива).
Всъщност това, което очарова мен в тези предложения е, че на намерих много приятно решение за част от двора си, може би всеки има по едно такова затънтено, малко и неогрято кътче. А и характерно за този стил е изкуственото осветление, което да подчертава детайлите, а и как иначе в тези сенчести градини.
За това живо се интересувам кои растения подхождат за такива предимно многогодишни, зелени, част от тях вечно зелени, подходящи за нашия климат видове.
1.Веднага се лепнах за бамбука - не съм го проучила още, но имам познат, който в Бургас гледа в двора си.
[img][/img]
2. Евкалипт- Eucalyptus pauciflora subsp debeuzevillei
3.Ацер или Японски клен, поправете ме ако бъркам Japanese maple
4.Маслиново дърво- Olive tree
5.Чемшир, разбира се
Добавяме осветление:
Малко прави линии, не малко камъни и... воала:
Вие сте на ред с предложения за растителност. Моля! Тук е мястото на правите пътеки |
|
Върнете се в началото |
|
|
pepina Flower
|
Пуснато на: Thu Aug 29, 2013 5:09 pm Заглавие: |
|
|
Модерни градини "квадратни" ли значи?
Ако е така, значи съм безнадеждно старомодна
Предпочитам шарения и артистичен безпорядък пред тези оковани кюшета. Един японец никога не би сътворил подобно нещо, ако ще и да разполага с един квадратен метър северо-северно изложение...
Но разбирам, че много хора харесват този модернистичен стил - и в арихтектурата, и в интериора, а ето - и в градините. |
|
Върнете се в началото |
|
|
vessellka Flower
|
Пуснато на: Thu Aug 29, 2013 5:21 pm Заглавие: |
|
|
Разбира се, че и аз харесвам "цветните градини", овалните форми и лъкатушещите пътеки и ароматните рози.
Обаче имам място в двора между две постройки, тясно е, не го огрява.. е защо да стои като тунел, вместо да стане "градска градина".
Ta се чудех кое ли може да вирее там? В саксия, върху бетона, на сянка. Градските градини са просто вдъхновение.
pepina написа: | Един японец никога не би сътворил подобно нещо, ако ще и да разполага с един квадратен метър северо-северно изложение... |
Ах, виж "дзен градинка" само камъни.. медитация над... Нищото.. така до съвършенство. |
|
Върнете се в началото |
|
|
mariyanag Flower
|
Пуснато на: Thu Aug 29, 2013 10:55 pm Заглавие: |
|
|
Веселка, относно бамбука, за който спомена. Аз гледам вече 3та година бамбук, уви не знам сорта. Те са хиляди разновидности. Но аз го видях в софийски двор и ми дадоха корени / едва ги откъртихме, много здраво са се хванали един за друг. През зимата изсъхват стръковете над повърхността, листата пожълтяват. Напролет избиват нови, като с всяка година растат все по- високи и все повече. Като ми се покажат младите върхове, режа старите изсъхнали. И аз съм го позиционирала почти в ъгъл между череша и стената на гаража, но ми прави впечатление, че си търси слънцето и се накланя към него, въпреки, че точно там си му е светличко. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Elinka Flower
|
Пуснато на: Fri Aug 30, 2013 6:47 am Заглавие: |
|
|
И на мен ми харесват "градските градини".Замисляла съм се , че ако ми дойде вповече грижата за "цветна" градина ще направя нещо подобно. Много зелен фон с цветни петна не от рози, а ацери, бербериси, бъз, сребристи иглолистни. Къщата ни е замислена като архитекрура да понесе и "цветна" и "изчистена" градина.
Само с бамбука не бих рискувала. Имах такива идеи, но всички ме предупредиха, че е неконролируем. Може би ако е в големи кашпи няма да има проблем с разпространението му. _________________ http://green-flora.com/forum/index.php - ДОБРИТЕ ХОРА
http://gardenrose.unas.bg/spl/204010/CHAENI-HIBRIDI интернет магазин за селекционерски рози и многогодишни растения |
|
Върнете се в началото |
|
|
vessellka Flower
|
Пуснато на: Fri Aug 30, 2013 7:10 am Заглавие: |
|
|
Да гледаш бурен в кашпа сигурно е едно от най-лесните неща на света, нали сме "градски момичета" - Бамбукът е идеален значи! |
|
Върнете се в началото |
|
|
pepina Flower
|
Пуснато на: Fri Aug 30, 2013 11:03 am Заглавие: |
|
|
Аз си държа на моето си . Веселке, благодаря ти, че ме "светна" - просто това ще го имам (или нещо подобно), даже мястото му е започнато.
Вижте една градина под стълбите в коридора - пък защо да не е в което и да е кюше из двора.
http://www.jilishta.com/Dzen%20garden.html |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|