|
Green-Flora - Форум за цветя Форум за цветя, информация, съвети
|
Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах!
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Elinka Flower
|
Пуснато на: Sun Apr 07, 2013 7:06 am Заглавие: Помощ за спасяване на борова гора от незаконна сеч |
|
|
Ще съм ви благодарна за всеки съвет и идея как да спася боровата гора в Калотина от незаконна сеч.
Вчера бях на вилата и останах потресена от видяното - част от боровата гора е изсечена и продължават да секат. Селото се намира в една долина на р. Нишава. От едната страна са широлистни гори , а от другата страна е борова гора. Боровете са садени от нашите родители при акция за залесяване през 1950-1953г. Миналата година при умишлен палеж изгоряха около 50-60 бора. Сега дали на някаква фирма да изсече гората, защото освен горелите дървета имало и заразени. Гората е изключително зелена и няма засъхнали дървета. Интерсното е, че "заразени" има само в общинската част, а в другите части , които са върнати и ваче са частна собственост няма заразени дървета. В частната собственост , собствениците са забранили да се реже дори едно клонче. Боровият насив е един и се оказва, че боровете като растения могат да мислят и са болни само в общинската гора. Май са болни на някои хора джобовете от безпаричие.
Ето една снимка на гората :
Не намерих снимка на цялата гора, но в дясно гората продължава и е с размери два пъти колкото тази част в ляво. Там се изсича бемилостно, като само по средата има една ивица частна гора и не е пипнато нито едно дърво.
Фирмата, която е "спечелила" изсичането е на някакъв сливнишки тарикат, а горския, който отговаря за гората също е от Сливница. Била минала комисия и били установили, че дърветата били болни. Със сигурност на всички е добре платено за да бъде изсечена гората. Сливнишкият тарикат е довел монтански цигани, които режат и свалят дърветата с коне до асфалта. Там се товарят на тирове и се изкарват. Кметицата на селото е писала молби, но са останали "глас в пустиня" Хората , които постоянно живеят там са възрастни и не знаят какво да направят. Не вярват, че някой ще им помогне.
Вчера вдигнах невероятен скандал на сливнишникия тарикат, собственик на фирмата и му обясних, че ще разнищя по всички инстанции този случай, както и ,че ще дойда с телевизия на място. Не, че някой от телевизиите може да се навие да дойде, но след един час беше махнал фургоните с мангалите от площада на селото. Къде ги закара не разбрах, но са някъде в селото. Пъровот, което ми идва на ум е, че тези хора работят без трудов договор и без необходимите изисквания за рязане на дървета. осигурил им е фургони, но няма химически тоалетни. Там, където беше паркирал фургоните има парцел в който се руши къща , защото има много наследници и не могат да се разберат. Тяхното място са го използвали за тоалетна. Говорих и с местният горски. Когато му обясних, че няма начин да са болни само дърветата в общинското и , че искам да видя договора за "спечеления конкурс" и ще изискам независима експертиза за "болните дървета" на секундата ми даде телефона на сливнишкия горски. Притеснено ми обясни, че той само маркирал дърветата за рязане, които били посочени в договора и нищо друго не зависело от него, подписал е договора сливнишкия горски.
Първото, което ми идва на ум е още в понеделник да уведомя Инспекцията по труда, ще развъртя телефоните за да ми осигурят незабавна проверка и от Министерството на горите и земеделието.
Имам познати в журналистическите среди и ще ги помоля за съдействие да се даде гластност.
Ако някой от вас има идеи , моля ви помагайте. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Elinka Flower
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Elinka Flower
|
Пуснато на: Wed May 29, 2013 7:47 am Заглавие: |
|
|
Част от гората за съжаление вече я няма
А имах такава гледка от двора до миналата есен
|
|
Върнете се в началото |
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|