Green-Flora - Форум за цветя Форуми Green-Flora - Форум за цветя
Форум за цветя, информация, съвети

ГалерияГалерия  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори
Помощ за спасяване на борова гора от незаконна сеч

Създайте нова тема   Напишете отговор    Green-Flora - Форум за цветя Форуми -> Дискусия
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Elinka
Flower

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Sun Apr 07, 2013 7:06 am    Заглавие: Помощ за спасяване на борова гора от незаконна сеч Отговорете с цитат

Ще съм ви благодарна за всеки съвет и идея как да спася боровата гора в Калотина от незаконна сеч.
Вчера бях на вилата и останах потресена от видяното - част от боровата гора е изсечена и продължават да секат. Селото се намира в една долина на р. Нишава. От едната страна са широлистни гори , а от другата страна е борова гора. Боровете са садени от нашите родители при акция за залесяване през 1950-1953г. Миналата година при умишлен палеж изгоряха около 50-60 бора. Сега дали на някаква фирма да изсече гората, защото освен горелите дървета имало и заразени. Гората е изключително зелена и няма засъхнали дървета. Интерсното е, че "заразени" има само в общинската част, а в другите части , които са върнати и ваче са частна собственост няма заразени дървета. В частната собственост , собствениците са забранили да се реже дори едно клонче. Боровият насив е един и се оказва, че боровете като растения могат да мислят и са болни само в общинската гора. Май са болни на някои хора джобовете от безпаричие.
Ето една снимка на гората :

Не намерих снимка на цялата гора, но в дясно гората продължава и е с размери два пъти колкото тази част в ляво. Там се изсича бемилостно, като само по средата има една ивица частна гора и не е пипнато нито едно дърво.
Фирмата, която е "спечелила" изсичането е на някакъв сливнишки тарикат, а горския, който отговаря за гората също е от Сливница. Била минала комисия и били установили, че дърветата били болни. Със сигурност на всички е добре платено за да бъде изсечена гората. Сливнишкият тарикат е довел монтански цигани, които режат и свалят дърветата с коне до асфалта. Там се товарят на тирове и се изкарват. Кметицата на селото е писала молби, но са останали "глас в пустиня" Хората , които постоянно живеят там са възрастни и не знаят какво да направят. Не вярват, че някой ще им помогне.
Вчера вдигнах невероятен скандал на сливнишникия тарикат, собственик на фирмата и му обясних, че ще разнищя по всички инстанции този случай, както и ,че ще дойда с телевизия на място. Не, че някой от телевизиите може да се навие да дойде, но след един час беше махнал фургоните с мангалите от площада на селото. Къде ги закара не разбрах, но са някъде в селото. Пъровот, което ми идва на ум е, че тези хора работят без трудов договор и без необходимите изисквания за рязане на дървета. осигурил им е фургони, но няма химически тоалетни. Там, където беше паркирал фургоните има парцел в който се руши къща , защото има много наследници и не могат да се разберат. Тяхното място са го използвали за тоалетна. Говорих и с местният горски. Когато му обясних, че няма начин да са болни само дърветата в общинското и , че искам да видя договора за "спечеления конкурс" и ще изискам независима експертиза за "болните дървета" на секундата ми даде телефона на сливнишкия горски. Притеснено ми обясни, че той само маркирал дърветата за рязане, които били посочени в договора и нищо друго не зависело от него, подписал е договора сливнишкия горски.
Първото, което ми идва на ум е още в понеделник да уведомя Инспекцията по труда, ще развъртя телефоните за да ми осигурят незабавна проверка и от Министерството на горите и земеделието.
Имам познати в журналистическите среди и ще ги помоля за съдействие да се даде гластност.
Ако някой от вас има идеи , моля ви помагайте.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Elinka
Flower

МнениеПуснато на: Sun Apr 07, 2013 7:10 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето една снимка от края на боровата гора, който не се вижда на другата снимка :

Боровете са си зелени и няма ни най-малко съмнение, че може да са болни.
Elinka
Flower

МнениеПуснато на: Wed May 29, 2013 7:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Част от гората за съжаление вече я няма Crying or Very sad

А имах такава гледка от двора до миналата есен
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Green-Flora - Форум за цветя Форуми -> Дискусия Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети